skin head dan yunalis zarai !

1:00 pm in yuna

Salam…

Teringat dulu zaman sekolah menengah, boleh dikatekan area tahun 2002-2006, isu skin head memang famous tahap gaban, anak-anak melayu dengan gaya yg agak unik, berpakaian jeans, seluar jeans skinny, jaket jeans dan boot Dr Martin.

Aku juga remaja pada time tue, walaupon tak join mana-mana budaya barat seperti punk, hip hop, grunge, samsons termasuk  juga skin head, tapi aku tetap ingin ambil tahu coz aku minat mempelajari sesuatu budaya.
dikelilingi kawan-kawan yg majoritinya skin head, aku tak kisah sangat kerana aku tahu bahawa mereka ni sebenarnya hanya mengikut dan dapat dikategorikan hedonisme, paling penting tidak terjerumus seperti budaya black metal yang sememangnya melampau.

ACAB ,pemuzik aliran skin…

Dari bacaan sebuah ‘knowledge’ atau ideologi skin head yg aku faham, sebenarnye grup ni berasal dari britain , sekumpulan pekerja gerabak kereta api yg memprotes tindakan majikan mereka ( sebab ape aku tak tawu la).. Sebenarnya grup ini hanya memperjuangkan nasib mereka yg ditindas.

Aku juga pernah membaca buku terbitan skin head malaysia, mereka ni juga sebenarnya tidak meminggirkan agama,ada juga kata-kata yg menyuruh seperti;
  • jangan meninggalkan solat
  • jangan minum arak
  • hormati ibu bapa
Aku harap korang percayalah… dalam  buku tu juga suruh pengikut skin head supaya tak mengikut gaya skin head eropah yang spt mengamalkan seks bebas. Mereka(skin head malaysia) mempunyai peraturan sendiri yg sesuai mengikut masyarakat melayu dan islam.

yang aku tawu juga, skin head terbahagi beberapa kumpulan cthnya SHARP, Oi! dan etc

Oklah setakat tue je aku nak kongsi pengalaman di bangku sekolah dulu, heee
Ilham nak wat entry ni bile tengok yuna pakai boot ala-ala skin gitu, hohoho 

boot dr martin…

yuna, aku suke lagu dia! n tudung dia, huuu,, pic dr utusan hiburan 7/1/10

tengok tue, boot dr martin… apepon  yuna bukan mangsa fesyen.. slamat ckit kaki =P


note= aku minat harajuku.. ehhh