Cara menghilangkan JERAWAT di muka !

12:09 pm in informasi, Pasal aku

Assalamualaikum… [edisi selongkar barang aku]

jerawat ?

jerawat ?

Jerawat ! Ceh ! Haha, benda ini pada orang perempuan mesti ambil kisah giler kan. haha. Tapi pada orang laki, benda itu perkara simple dong.

Sejarah masa permulaan muka ini kena tumbuh form 2 kalau tak silap, memang macam cendawan tumbuh selepas hujan. Well baru mencapai akil baligh akan mengeluarkan hormone tak simbang. ye tak? LOL.  Aku pun bukan kisah atau risau kalau jerawat ini tumbuh, cuma ada segan sikit je,hehe. Disebabkan mempunyai dua orang kakak yang ambil berat, so diorang suruh aku secara paksa untuk memperatikkan kebersihan muka terutama rongga muka yang menjadi punca utama jerawat membiak subur. Dengar dan layan je diorang ini.

sabun susu kambing.

sabun susu kambing.

Ingat lagi produk pertama yang hangat di pasaran ketika itu ialah sabun susu kambing. Akak dah beli, so nak tak nak kena pakai juga. Hasilnya??? Berkesan juga! Jerawat menjadi kecut, dan semakin hilang. Satu je masalah pasal sabun ini, harganya agak mahal dan cepat habis. Pakai pun jimat cermat.

pencuci muka for men.

pencuci muka for men.

Bila pakai dalam berbulan, tengok sama je. Still jerawat tak boleh stop. Lepas itu dek kerana terhasut dengan member-member asrama yang lain (zaman itu popular dengan pencuci muka scrub for men), aku pun cuba face wash dari jenama Biore. Trademark pencuci  muka ini bukan main bagus,” Jerawat hilang dalam masa 3 hari”. Adoi! makin menjadi jerawat tumbuh adalah.hehe. Baru lah aku sedar yang scrub sebenarya tak sesuai untuk kulit muka berjerawat. Sebabnya lagi senang kuman nak membiak.

olay clarity.

olay clarity.

Olay ini aku pakai secara tak sengaja. Kisahnya bila balik hujung minggu cuti sekolah ke rumah, tengok ada pencuci muka Olay Clarify. Oh rupanya kakak den ponya. Aku pun try. Alhamdulillah, memberi perubahan positif dan ketara. Jerawat semakin hilang,muka pun tak beminyak sangat. Tanpa banyak bicara, aku teruskan penggunaan hingga ke hari ini. Dekat 5 tahun dah stay pakai Olay Clarify ini.haha.

fair and lovely.

fair and lovely.

Ada lagi 1, pernah lah masa di UiTM Sarawak itu nak beli tapi stok Olay habis. Aku pun dah dekat seminggu tak cuci muka. Gatal menggaru dah. Di kedai hanya termampang jenama Fair & lovely, tak banyak cakap terus je beli. Best juga pakai Fair & Lovely. Sebabnya sejuk je lepas cuci muka. Sekarang aku suka pakai keduanya iaitu Olay dan Fair & Lovely. Dua-dua best.

Pssst: Zaman dahulu orang cakap kalau lelaki  jaga penampilan ini metro. No man, zaman sekarang dah menjadi kebiasaan dan rutin orang lelaki. Jiran-jiran bilik aku yang muka garing, gengster, skema dan lain-lain sifat pun pakai. Wajib itu ha ada dalam bekas mandi masing-masing. Haha.