BUNUH CICAK dan BUAT BAIK DALAM MIMPI DAPAT PAHALA?

4:35 am in informasi, paSal saYer

Salam…
 Apahal gambar cicak tetiba ini. Nak tahu? Baca sampai habis k!
Al kisah malam tadi , aku jadi orang kaya beb dengan sekelip mata.haha. Serius, mana entah aku  dapat duit  itu. Ceritanya bermula macam ini, ada 2 orang kawan aku yang berada dalam keadaan amat sengkek atau bahasa bestnya tengah kering tak ada duit  datang jumpa aku.  Diorang mengadu tak ada duit nak makan. So maknanya, diorang berhajat mahu pinjam duit . Aku kan baik, kesian dan tak boleh  tengok kawan berada dalam keadaan kesusahan(korang sila muntah). Haha…Then tiba-tiba bila buka dompet, banyak gila duit aku kot.Lalu aku pun kasi  diorang sampai tak terkira banyaknya.haha. Yang tak boleh blah lagi, aku kasi terus,kiranya tak payah bayar balik sebab duit aku pun tengah banyak,haha.
zZZZzzZZzz… Berapa lama lepas itu pun aku sedar dari mimpi indah. ADUH! Mimpi rupanya. Kan best kalau betul !!!
PERSOALAN di luar jangkaan:
Kita pun tahukan, kalau buat baik even sekecil zarah tak pun hanya berniat sahaja, kita sudah dapat pahala. Korang rasa kalau buat baik dalam mimpi pula dapat pahala  tak??? Haha.
CARA DAPAT PAHALA PALING MUDAH:
Kita membuat sesuatu kebaikkan bukanlah hanya untuk pahala semata-mata, tapi juga untuk mengharap keredhaan dari NYA. Ada bermacam kebaikkan yang  boleh dibuat dan aku rasa paling senang adalah senyum.  Senyum dengan ikhlas ya, bukan senyum yang macam korang buat itu,nak usha awek/balak  atau senyuman bermakna.haha. Senyum juga banyak kelebihan lain, ada beberapa kajian menunjukkan bahawa senyum menyebabkan muka kita lambat mengalami proses penuaan (kedutan) . Selain itu,dengan senyuman menyebabkan kita mudah digauli/berkawan dengan sesiapa sahaja. Yelah, muka  kan jadi manis kalau senyum. Siapa yang tak nak kawan dengan muka manis. (apa aku merepek ini). Oleh itu amalkanlah senyuman.  Tak kira senyuman colgate ke, darlie ke, mukmin ke. Janji korang senyum…  =)
ISU BUNUH DAPAT PAHALA? :
Aku masih  ingat  lagi aktiviti faveret time kecil dulu iaitu suka  tembak cicak guna getah sebab ustazah aku ada cakap kalau bunuh cicak dapat pahala. Habis cicak dekat rumah itu aku kerjakan.  Sampai satu tahap, cicak-cicak terus sembunyi bila nampak aku.haha..  
Maybe sesetengah korang yang tak tahu kenapa  dapat pahala kalau bunuh cicak. Sebenarnya cicak ini musuh Nabi kita. Semasa baginda bersembunyi di Gua Hiraq, cicak telah memberi signal kepada kaum musyirkin bahawa Baginda berada dalam gua tersebut. Nasib baik labah-labah telah membantu Baginda dengan membuat sarang. So, orang musyirikin berfikir tak logic kalau ada orang dalam gua tersebut sedangkan sarang labah-labah still ok. Kisah lain pula, semasa Nabi Ibrahim A.s dibakar, semua binatang cuba memadamkan api tersebut. Kecuali cicak yang menghembus api tersebut supaya lebih marak. Begitu dengkinya mahluk Allah yang dinamakan cicak ini kan?
Ada hadis mengatakan membunuh cicak dengan sekali pukulan mendapat 100 kebajikan, kalau kali ke-2 pula kebajikan nya kurang dari pertama dan seterusnya.
Kesimpulan entry ini, buat baik dengan ikhlas ok. Sekian terima kasih. =)