Sedapnya cheese,korang patut berterima kasih kepada fungi!

Posted on the February 22nd, 2010 under fakta,paSal saYer by

Salam.

sedap!

Korang minat cheese tak?
Aku minat gila sama itu cheese owww! Kalau pergi mcD, confirm double cheese burger jadi sasaran utama aku… Sudah banyak kali aku pergi mcD,tapi tak pernah nak cuba try test burger lain cause aku gila cheese!

Tadi pagi aku pergi kelas biologi, belajar pasal FUNGI, salah satu kingdom.
Sampai satu bab itu iaitu ECONOMICAL  IMPORTANTS OF FUNGI,contohnya lah=
  • Yeasts- making beer,bread ( korang tentu sudah tahu)
  • Aspergillus- soy sauce.
  • Mushrooms- edible
  • Penicillium- flavoue of cheese.
Korang tahu kan fungi ini dapat diimaginekan macam sesuatu yang berhabuk,bila masuk hidung boleh terbersin.

Tapi ada 1 rahsia best! Fungi yang bernama Penicillium (yang contoh dekat atas), special sebab benda ini yang penting dalam pembuatan cheese.

Layan gambar di bawah.

 Keadaan di kilang pembuatan cheese.

Gambar penicillium menggunakan microscope electron.

 Ini dia cheese yang belum di pasarkan.

lagi.
 lagi.
lagi.
Dan lagi!

Sekarang siap untuk dimakan,huhu

note= entry ini sekadar memberi informasi iaitu sejenis fungi yang memproses sehingga menjadi cheese.
Aku buat bukan untuk meloyakan tekak korang.kalau makan cheese itu,jangan teringat picture ini ok?hahaha

Simpan identiti anda di laman sosial !

Posted on the August 3rd, 2012 under informasi by

Simpan identiti anda di laman sosial !

Simpan identiti anda di laman sosial !

PENTING.. WAJIB BACA.. Khusus Untuk Mereka Yang Gemar Berkongsi Maklumat Di FACEBOOK..

Alhamdullilah, semalam dapat duduk sebilik dengan seorang aktivis keselamatan Capt. Bala Supramaniam. Kalau anda pernah tgk video-video kekejaman di Palestine dan Syria, jgn ingat anda jauh dari kekejaman seperti itu.

share dari FB https://www.facebook.com/jomdakwah

Nauzubillah min zalik, ianya berlaku didalam negara kita sendiri, mungkin tidak jauh dari tempat anda tinggal.

Kami ditayangkan dengan gambar-gambar kejadian rogol, bunuh dan buang oleh ramai mangsa yang anda tak akan dapat lihat didalam Metro atau KOSMO.

Yang menyayat hati banyak mangsa-mangsa adalah kanak-kanak, ada yang besar2 anak saya sendiri. Tenunglah anak perempuan anda sekarang, bayangkan dada mereka ditoreh, pungung dikerjakan, disumbat mulut dengan kertas, beras, kemaluan disumbat dengan benda-benda. Ni bukan rekaan tuan-tuan dan puan-puan. Saya tengok gambar tu dengan mata saya sendiri.

Yang lebih menyedihkan 80% mereka yang ditangkap terlepas, kerana tidak cukup bukti untuk didakwa dan ditahan didalam penjara.

Jadi awas tuan-tuan dan puan-puan, dikalangan kita ada perogol, pedophiles, pembunuh bersiri yang bebas mencari peluang utk bertindak.

Dan mereka ni bukan orang kurang siuman. Semuanya bijak belaka. Mereka mengunakan kaedah seperti PHISING dan reverse phsycology utk mendapatkan maklumat peribadi kita.

Jadi anda boleh membuat perbezaan. Saya nak sarankan beberapa perkara mudah di FB yang InsyaAllah boleh menyelamatkan nyawa anda dan keluarga anda.

1. REMOVE semua maklumat berkenaan suami, isteri, anak, ibu, bapa, pakcik yang kita publish di Facebook. Tak perlu unfriend mereka, hanya tukar relationship sahaja.

2.JANGAN post gambar anda, anak-anak, keluarga dan sahabat handai. Jika perlu tetapkan setting SECURITY pada kiriminan. Tentukan org-org yg hanya boleh melihat gambar tersebut.

3. Aktifkan option untuk review TAG. Ada didalam ruangan Setting. Pilihan ini akan meminta anda utk approve gambar, post yang anda telah di tag.

Jadi ini akan memberikan anda ruang untuk menilai kiriman tersebut samanda ianya akan mengamcam keselamatan

4. JANGAN lah nak bersayang-sayang, aniversary di FB. Buat offline sahajalah.Tindakan seperti ini akan memberitahu siapa orang kesayangan anda dan boleh jadi target

5. HENTIKAN post yang boleh menunjukan anda bersendiri. Sperti “Boringnya, sorang-sorang kat rumah” atau “I nak tido kejap”

6. MATIKAN fungi geo-location pada pengguna Android atau iPhone. Fungsi ini boleh mndedahkan lokasi anda.

7. Review friendlist anda dngan kerap. Ingat 80% penjenayah ni masih terlepas.

8. REMOVE no telefon dari FB. Kerana penguna Android boleh nampak no telefon anda

9. Gambar profile letak lah yang sopan santun

10. REVIEW semula album FB anda. Mana gambar yg tak patut tu delete sahaja !

*Nampak paranoid, tapi kalau korang tgk sendiri baru korang tau. Jangan salahkan pihak berkuasa. Kita sendiri yg expose maklumat peribadi.

SILAKAN Like utk share.